środa, 7 marca 2012
Jaja Faberge
Jaja Faberge były wykonywane w pracowni nadwornego
jubilera na wyjątkowe zamówienia arystokracji rosyjskiej oraz osób z
rodziny Aleksandra III Romanowa. W ówczesnych czasach były modnym
prezentem wielkanocnym. Wykonywane ze złota, bogato zdobione
szlachetnymi kamieniami, macicą perłową, a także kością słoniową. W
środku jajka przeważnie kryła się jakaś niespodzianka, która była
objęta precyzyjną tajemnicą aż do momentu otworzenia podarunku. Ich
twórcą był Peter Carl Fabergé. Jaja Faberge umieszczono na Wystawie Światowej w Paryżu, w 1900 roku. Zostały one nagrodzone złotymi medalami jak i również Faberge
stał się osobą rozpoznawalną, sławną w całej Europie i otrzymał Legię
Honorową. W ówczesnych czasach powstały 54 jaja cesarskie, łącznie do
wybuchu rewolucji.
Łącznie zachowały się 42 jaja Faberge.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz