Coraz rzadziej korzysta się z usług Garncarza, aby uzyskać naczynia do gotowania. Dużo bardziej poręczne są naczynia z ceramiki, w których dużo łatwiej przygotowuje się potrawy.
Cieśla
zawód związany z obróbką drewna. Polega na wykonywaniu elementów konstrukcji, części wyposażenia oraz detali z drewna, trwale związanych z obiektem działania (budynek, okręt).
Dekarz
Jest to osoba, która zajmuje się tworzeniem pokryć dachowych. Dzięki niej możliwe jest mieszkanie w domu, do którego nie wlewa się woda.
Zdun
Ten zawód już kompletnie wyszedł z użycia. Nikt już nie buduje w swoich domach pieców kaflowych, ponieważ wyparło je centralne ogrzewanie.
Bednarz
W zasadzie trudno powiedzieć, czy taki zawód poszedł w zapomnienie. W końcu różnego rodzaju naczynia wykonywane z drewna są nadal popularne i często używane.
Kołodziej
Gdy jeszcze zaprzęgi konne były popularne i ludzie na pola właśnie takim zaprzęgami jeździli, zawód ten był jak najbardziej popularny i potrzebny. Bo warto wiedzieć, że kołodziej zajmował się wyrobem drewnianych wozów, sań i części do nich, głównie kół.
Kowal
Jest to zawód, który już z pewnością zniknął z puli zawodów dostępnych na rynku. Kowal głównie trudnił się wykonywaniem podków dla koni.
Rymarz
Jest to osoba, która zajmuje się produkcją różnego rodzaju rzeczy ze skóry.
Plecionkarz
Osoby trudniące się w tym zawodzie, produkowały różnego rodzaju wiklinowe ozdoby i kosze, dzięki czemu możliwe było nabycie pięknych przedmiotów, które w odpowiedni sposób ozdabiały dom.
Sitarz
Była to osoba, która zajmowała się produkcją sit, prostych urządzeń służących do oddzielania od siebie metodą przesiewania obiektów mniejszych, mogących przejść przez oka sita, od większych, pozostających na powierzchni sita.
Smolarz
Jest to osoba, która trudniła się wytapianiem smoły oraz węgla drzewnego, które jest potrzebne do rozpalania na przykład grilla.
Zecer
Była to osoba, która zajmowała się składaniem druku typograficznego. Praca polegała na odpowiednim łączeniu elementów, które miały powstać w jedną całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz